Андрей Андреев - Майстор ножар

Габрово

www.cutler-bg.com

Брой преглеждания на фирмата: 5678

Андрей Стоянов Андреев е роден на 15.10.1971г. в гр. Габрово потомствен майстор ножар. От 11 годишен той започва да се запознава с тънкостите на занаята. През 1991 година, след полагане на изпит, става член на ЗМНХЗ.Изработва изделия от традиционния регистър на габровските ножове. Дръжките са направени от кост, рог, дърво, ... Виж повече
ПРОИЗВОДСТВО > НОЖОВЕ > Андрей Андреев - Майстор ножар

Описание

Андрей Стоянов Андреев е роден на 15.10.1971г. в гр. Габрово потомствен майстор ножар. От 11 годишен той започва да се запознава с тънкостите на занаята. През 1991 година, след полагане на изпит, става член на ЗМНХЗ.Изработва изделия от традиционния регистър на габровските ножове. Дръжките са направени от кост, рог, дърво, а на някои остриетата на ножовете освен запазената марка на майстора може да видите ръчно гравирани рисунки.

Инструментите на ножарите са типични за ковашкия занаят, но същевременно имат и свои специфични особености оджак, мях, корито, ръжен, шиш, клещи (криви, прави), тезгях, менгеме, чукове, пили, теския (за сечене на желязо), тесла, пер­дах, пергел, кемане с маткап (уред за ръчно пробиване на дупки).

                   

Прочети повече