"Св. Св. Кирил и Методий" | Средно училище, Бургас

гр. Бургас, пл. Св. св. Кирил и Методий, №1

soukim.bg

Брой преглеждания на фирмата: 4738

Историята на училището е възлова част от историята на образователното дело в града, не само защото към настоящия момент то е най-голямото училище в област Бургас. Училището е приемник и продължител на първото българско училище в града. * 1868/ 1869 г. На 11 май, празникът на Св. св. Кирил и ... Виж повече
РЕГИСТЪР НА УЧИЛИЩАТА > УЧИЛИЩА - СРЕДНИ > "Св. Св. Кирил и Методий" | Средно училище, Бургас

Описание

Историята на училището е възлова част от историята на образователното дело в града, не само защото към настоящия момент то е най-голямото училище в област Бургас. Училището е приемник и продължител на първото българско училище в града.

* 1868/ 1869 г.

На 11 май, празникът на Св. св. Кирил и Методий, 1868 г. родолюбецът поп Георги Стоянов свикал съвещание на първите българи в Бургас и инициирал създаването на българска църква и училище. Била организирана подписка за събиране на волни пожертвования от българското население в Бургас. А през 1869 г. поп Георги дарил своя къща, в която били устроени българска църква и първото българско училище в града. Така училището и името му били свързани от датата, в която колективната воля на бургазлии започнала да обгрижва по нов начин българското национално самосъзнание.

* 1888 г.

На 16 февруари 1888 г. в Бургас избухва пожар, в който изгаря и училището. През юли същата годи

Прочети повече